AeroPress do zaparzenia kawy - AeroPress do parzenia kawy

Nowe

AeroPress zaparzacz do kawy 250 ml

AeroPress to produkt który łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie.

Doskonały do parzenia kawy na urlopie!

Zawartość zestawu:

Aeropress 250 ml, 350 filtrów papierowych, mieszadło, miarka, lejek.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

99,99 zł

AreoPress to urządzenie, które zostało wynalezione w 2005 roku przez amerykańskiego konstruktora zabawek. Twórca frisbee marzył, by mieć możliwość parzenia pysznej kawy w dowolnym miejscu. Postanowił spełnić swoje marzenia, projektując AeroPress do zaparzenia ulubionej kawy.

Jak zaparzyć kawę w AeroPressie?

Zasada działania AeroPressu opiera się o działanie naczyń tłokowych. AeroPress składa się z trzech części – naczynia, do którego wsypujemy zmieloną kawę i wlewamy wodę, tłoku i końcówki z filtrem. Zmielone ziarna kawy należy wsypać do naczynia, następnie zalać je gorącą wodą. Kawę możemy zalewać wrzątkiem, chociaż bariści zalecają parzyć kawę wodą o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza. Woda nieco chłodniejsza niż wrzątek lepiej wydobywa walory smakowe kawy, dodatkowo nie pozbawia właściwości zdrowotnych kawy.

Bariści zalecają także najpierw zalać kawę niewielką ilością wody i taką esencję kilkukrotnie zamieszać. Proces preinfuzji pozwala kawie odetchnąć – to doskonały sposób na uzyskanie najszlachetniejszego aromatu i smaku kawy. Ważne, aby kawę wsypać równomiernie na dno naczynia i również równomiernie zalewać ją wodą. Niektórzy zalecają także nalać niewielką ilość wody do AeroPressu jeszcze przed wsypaniem zmielonych ziaren kawy.

Proces preinfuzji powinien trwać 30 sekund, po tym czasie należy dolać resztę wody i zaparzać kawę odpowiednią ilość czasu. Najczęściej kawę parzymy 3 minuty. W tym czasie papierowy filtr do AeroPressu warto przepłukać wodą, aby w kawie nie wyczuwać papierowego smaku. Po upływie 3 minut na końcówkę naczynia nakładamy końcówkę w filtrem i całe urządzenie płynnie, jednym ruchem odwracamy do góry nogami nad dzbankiem lub kubkiem. Wciskając tłok, przeciskamy kawę przez filtr – otrzymujemy pyszną, aromatyczną kawę bez fusów.

Uniwersalny AeroPress do zaparzenia kawy

AeroPress do zaparzenia kawy ma wiele zalet. Po pierwsze parzona kawa w AeroPressie smakuje równie wybornie, jak kawa z kawiarki czy dobrego ekspresu do kawy. Parzenie kawy zajmuje dosłownie kilka chwil, a urządzenie jest lekkie i zajmuje stosunkowo niewiele miejsca – zmieści się nie tylko w każdej kuchni, ale także w walizce czy plecaku. To doskonała wiadomość dla wszystkich kawoszy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez swojej ulubionej kawy.

Inną, ogromną zaletą AeroPressu jest możliwość parzenia kawy w dowolny sposób. W AeroPressie zaparzymy esencjonalne espresso, dużą mocną americano, a także delikatną kawę, do której możemy dodać mleko i otrzymać białą kawę lub mleko spienione i stworzyć wyjątkową caffe latte.

Eksperymentować możemy zarówno z grubością zmielenia ziaren – im drobniej zmielimy kawę, tym mocniejszą kawę otrzymamy. Intensywność naparu zwiększymy także przedłużając czas parzenia, ale pamiętajmy, że tym samym zaparzymy kawę, która nas słabiej pobudzi. Intensywny aromat i jednocześnie silnie pobudzające działanie otrzymamy, zalewając dużą ilość mocno zmielonych ziaren i zaparzając je najlepiej nie dłużej niż 2,5 minuty.

AeroPress do zaparzenia kawy jest więc urządzeniem bardzo uniwersalnym – uwielbiają go osoby, które gustują w różnych rodzajach kaw, osoby, które często parzą kawę dla gości oraz osoby, które cenią łatwe i skuteczne rozwiązania. Gwarancją smaku kawy są świeżo zmielone ziarna speciality oraz oryginalny AeroPress ze Stanów Zjednoczonych.